Støtt Follo sjakkforening med Grasrotandelen !  

40 % rabatt

for nye medlemmer første året !!
Blir man medlem om høsten, betaler man
kun 30 % kontingent resten av året !!

Søk på dette nettstedet

Seniorsenteret i underetasjen i Ås Kulturhus (tidligere kalt Ås Rådhus). Torsdager 19:00
Påmelding via Turneringsservice:

KM Lynsjakk 

Svens minneturnering

Nei, da - dette er ingen "tyrkleif" for "Sveins minneturnering" som nylig ble arrangert i Oslo Schakselskaps lokaler. Sven er Sven Sawa (tidligere Fagerstrøm), som var mangeårig medlem i Ski Sjakklubb. En gang mot slutten av forrige årtusen flyttet familien til et lite småbruk i de dype skoger, men Sven holdt hele tida kontakten med gamle venner fra Ski. Helt til det siste reiste han ca 20 mil for å delta i Steinar Simonsens  onsdagssjakk, så 20 mill tilbake etter å ha overnattet i Sportsveien. Så seint som i sesongen 2013/2014 representerte han Kongsvinger i Østlandsserien hvor han spilte 2 partier- og vant begge. I 2012 spilte han sin siste Landsturnering hvor det ble 5 poeng i Senior A. Ellers var det nok siste halvpart av 1960-tallet som var Svens storhetstid: i Ski Sjakklubb ble han klubbmester i lynsjakk 1965, 1967, 1968 og 1969, og han vant vårturneringene 1965, 1969 og 1970, og høstturneringene 1966, 1968 og 1969. Og da er det verdt å huske at Ski på denne tida var langt sterkere enn Follo sjakkforening er i dag! Medlem i Ski ble han i 1961, og hans første dokumenterte deltakelse i en lagkamp var 31. januar 1962, da han i en privatmatch mot Ås Sjakklubb tapte mot en Granly, fornavn ukjent. I perioden 1982-N1985 spilte Sven 7 partier i Østlandsserien, men disse opplysningene er hentet fra Norsk Sjakkblad. Når det gjelder enkeltresultater, så publiserte de kun resultatene fra 1. divisjon.

Jon Kielland-Lund har forfattet følgende referat fra turneringa: 

Svens minneturnering

Lørdag 25.06 ble den 3. Svens minneturnering arrangert på Brattåsen småbruk nær Flisa ved Glomma. Det var 14. deltakere, som alle hadde det til felles, at de kjente Sven fra ulike perioder i hans liv.

Sven Fagerstrøm Sawa var mangeårig medlem av Ski Sjakklubb ved siden av sitt virke som lærer. På skolen traff han Ingunn, som også er lærer og sammen flyttet de fra Ski og overtok Brattåsen på 90-tallet. Etter mange år ble Sven alvorlig syk. Samtidig som han kjempet mot kreften, spilte han i Kongsvinger sjakklubb. Det ble også tid til Steinars onsdagssjakk på Nordby, noe som Sven satte stor pris på. Etterhvert ble det også arrangert årlige sjakkturneringer, i et noe mindre format, på Brattåsen. Sven var aktiv til det siste, men til slutt måtte han dessverre gi tapt for sykdommen. Det var ønsket at det fortsatt skulle være en turnering på Brattåsen, og slik så Svens minneturnering dagens lys.

Til turneringen hører det med servering av middag og medbrakte kaker, samt litt kveldsmat for de som ønsker det. Overnatting er også mulig. Alt foregår i en svært hyggelig atmosfære og Ingunn skal ha stor takk for innsatsen gjennom mange år.

Espen Thorstensen fra Kongsvinger sjakklubb har vanligvis stått for turneringsledelsen, men i år var han dessverre forhindret. Dermed trådde Steinar Simonsen og undertegnede til for anledningen. Rundene ble satt opp manuelt i fravær av et program, men det gikk heldigvis bra, til tross for manglende rutine i rundeoppsettet.

Det spilles 7 runders Monrad med ti minutter per spiller per parti. Vinner ble Tore Reppen, Kongsvinger SK som bare avga 3 remiser. På samme poengsum kom Terje Christoffersen med litt dårligere kvalitet.

Undertegnede ledet etter 6. runde, men gikk i begynnende tidsnød ned mot Terje. Dermed ble det en hederlig 3. plass på meg.

Foruten økologisk korrekt premiering til de tre beste, vanket det også premier til de tre dårligste. Fra Follo deltok også Trygve Olsen, Odd Andersen, Martin Stensland og Svein Erik Bakken.

Stor takk til Ingunn for vellykket arrangement. Undertegnede satt spesielt stor pris på middagen, som bestod av elghakk denne gangen.

Dessverre blir det for travelt for Ingunn neste år, men vi håper alle at det blir en ny utgave av turneringen ved en senere anledning.

May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2