Støtt Follo sjakkforening med Grasrotandelen !  

40 % rabatt

for nye medlemmer første året !!
Blir man medlem om høsten, betaler man
kun 30 % kontingent resten av året !!

Søk på dette nettstedet

Seniorsenteret i underetasjen i Ås Kulturhus (tidligere kalt Ås Rådhus). Torsdager 19:00
Påmelding via Turneringsservice:

KM Lynsjakk 

"Hvorfor får ikke jeg internasjonal rating ?"

Skrevet av Per Lea

Foreløpig er det relativt få av Follo sjakkforenings medlemmer som har internasjonal rating, selv om mange helnorske turneringer også rates – ikke bare Østlandsserien og Landsturneringer, men også klubbens interne turneringer. Det er riktig nok noen krav som må være oppfylt: i en Berger-turnering, det vil si en turnering hvor alle spiller mot alle, må minst 1/3 av deltakerne har internasjonal rating for at turneringa skal kunne rates. I årets klubbmesterskap, klasse A, deltar bare 3 spillere med internasjonal rating, dermed er ikke kravet oppfylt. Hvis det hadde vært færre enn 10 spillere, er forresten kravet at minst 4 har rating, det holder ikke med at 1/3 har det. (Et kvasi-filosofisk spørsmål fra en kverulant blir da: hva hvis det er bare 2 eller 3 deltakere: holder det ikke da med at 100% av spillerne har rating? Det gjør det jo, ellers kunne ikke matcher, inkludert VM, rates). I tillegg er det et par sær-regler for Berger-turneringer hvor alle møtes 2 ganger, for nasjonale mesterskap og for turneringer hvor bare kvinner deltar, men det behøver vi ikke bry oss med her.

I sveitserturneringer og lagturneringer, er hovedregelen at bare partier spilt mellom 2 spillere som har rating, blir ratet. For at en uratet spiller skal få registrert rating i en slik turnering, må vedkommende ha møtt minst 3 spillere med rating og ha scoret minst 1 poeng mot disse, og ratingen må beregnes til minst 1000. Siden årets klubbmesterskap, klasse B, bare har en deltaker med internasjonal rating, sier det seg selv at ingen kan møte 3 spillere med rating, og heller ikke denne turneringa kan rates.

FIDE offentliggjør oppdaterte ratingtall den 1. i hver måned. For å komme på listene må man ha i løpet av siste 26 måneder ha oppnådd en rating på minst 1000 og spilt minst 9 partier som tilfredsstiller kravene over. Har man først kommet på lista, vil man bli der så lenge man spiller minst ett ratet parti i løpet av det siste året. Faller man ut fra lista, er det ikke nødvendig å kvalifisere seg med 9 nye partier, det holder med ett ratet parti.

Alle som har spilt mot minst ett parti mot en spiller med internasjonal rating, kan finne ut hvordan man ligger an ved å gå inn på www.fide.com og klikke på Ratings, deretter All players og skrive inn sitt eget navn i søkefeltet (etternavn, fornavn). Vær klar over at æ-ø-å ikke godtas, men må erstattes av henholdsvis ae-o-a. Et annet alternativ er å gå inn på en turnering som er registrert på Turneringgsservice og klikke på sitt eget navn der. Pass på at du virkelig er inne på Turneringsservice; på Follos hjemmeside holder det ikke å klikke på tabellen som legges ut på hjemmesiden, du må klikke på Her er link til til turneringen hos Turneringsservice. Da får du fram en side som viser hvilke motstandere du har møtt, resultat, farge, uoffisiell endring i ratingtallet for hvert parti separat og for hele turneringa samlet. Du kan også se hvilke andre turneringer du har deltatt i, og du kan gå inn på ditt FIDE Player Card som inneholder informasjon om din eventuelle rating, samt ratete motstandere du har spilt mot. Selv om de ikke har fått rating, kan du klikke på Game statistics og få en liste over spillere med FIDE-rating du har spilt mot, samt en oversikt over antall vinst, remis og tap – både som hvit, svart og totalt.

I motsetning til NSF opererer FIDE med egen rating for hurtigsjakk (Rapid) og lynsjakk (Blitz). Nye lister blir sannsynligvis lagt ut på klubbens hjemmeside tirsdag 1. april, men hvis du er registrert i FIDE-systemet kan du allerede nå gå inn på www.fide.com og se hvilke partier som eventuelt er registrert på deg i løpet av mars. Flere av klubbens medlemmer spilte Østlandsseriepartier i marsrunden og vil få sine langsjakkratinger korrigert.

Mange har sikkert lagt merke til at for de av Follos spillere som har FIDE-rating, er denne en god del høyere enn NSF-ratinga. Dette er noe vi ser av nedenstående figur:


Her er det plottet inn FIDE-rating mot NSF-rating for alle som står på NSFs ratinglister for januar 2014. Hvis Fide-rating og NSF-rating hadde vært omtrent like, ville kryssene gruppert seg langs den rette linja. Men det gjør de bare for spillerne med høy rating. Hvis vi bare ser på Follos spillere, har alle vesentlig høyere FIDE-rating enn NSF-rating.

 På sikt (dvs. når nåværende Elo-sjef Øistein Yggeseth gir seg) vil NSFs ratingsystem legges ned og FIDE-rating vil være den eneste som gjelder.

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5