Støtt Follo sjakkforening med Grasrotandelen !  

40 % rabatt

for nye medlemmer første året !!
Blir man medlem om høsten, betaler man
kun 30 % kontingent resten av året !!

Søk på dette nettstedet

Seniorsenteret i underetasjen i Ås Kulturhus (tidligere kalt Ås Rådhus). Torsdager 19:00
Påmelding via Turneringsservice:

KM Lynsjakk 

Østlandsserien 10. februar 2019: "(Nesten) alt årnær sæ i Freksta"

Follofantene dro i – om ikke samlet flokk - så i hvert fall i flokk, til Plankebyen. Eller mer eksakt: Lisleby og deres «sjakkstadion» samfunnshuset, ett av de bedre spillelokalene vi har besøkt i seriesammenheng. Lisleby har stoltere tradisjoner enn noen av fotball-lagene som hører hjemme i Follo-området (neida, jeg har ikke glemt Follo Fotballs cupfinale i 2010): Lisleby spilte 3 semifinaler i cup’en, men tapte alle. Fire sesonger ble det på øverste nivå, siste gang i 1966. I kommende sesong spiller de i 5. divisjon, sammen med blant annet andrelagene til Drøbak-Frogn, Råde, Selbak og Sprint-Jeløy. De slipper sannsynligvis å møte vårt medlem Peder Mæhle – han spilte i fjor for Drøbak-Frogns førstelag (som kaptein, og dermed har han noe til felles med min motstander i søndagens match. Men han var sjøkaptein…)

Som vanlig tikket det inn med massevis av forfall, blant annet gikk vi glipp av et Follo 3 med Peder Marcus Aamodt – Magnus Lange – Stian Røst – Balder Jonsson Bakkerud i kamp mot det muligens enda yngre Fredriksstad 4. (Quiz, som i motsetning på TV2 IKKE belønnes med et Sumo-abonnement: Hva har Magnus Lange til felles med en av spillerne på Fredriksstad 4?)

Noen vil kanskje – etter å ha kastet et blikk på ratingtallene – påstå at Follo skuffet stort. Men spillerne på begge de to ungdomslagene til Fredriksstad (3 og 4) er nok langt bedre enn ratingtallene skulle tilsi. Flere av dem er også stadig å se på Follosjakken BGP.

FFS legger ut partiene på sin hjemmeside, men i skrivende stund har det ikke skjedd. Mine betraktninger er derfor basert på det lille jeg så av de andre partiene.

Jon Kielland-Lund fikk æren av å besette topp-bordet for førstelaget og spilte et helt greit parti hvor hverken hvitfordelen eller ratingdifferensen var nok til å hale i land et helpoeng. Sluttstillingen med tårn, ulikefargede løpere og 7 bønder på hver side måtte nok anses som ferdigspilt, ingen andre enn en viss verdensmester ville klart å presse noe ut av svarts muligens litt svake d-bonde.

Bjørn Rønbeck gikk rundt og smilte etter partiet, men mitt håp om at det betydde at han hadde hanket inn et helpoeng, var nok et synsbedrag/ønsketekning. Hvordan han tapte, får vi se når partiet dukker opp på FFS-siden. Smilet skyldtes nok heller at han vant 50 kroner i Lotto på lørdag.

Geir-Arne Aarsheim så ut til å stå greit med en kvalitet over, men Jan Runes analyseforslag for å øke presset ble raskt tilbakevist ved at Geir-Arne påviste en matt i ett trekk.

Den som sover dårligst natt til mandag, er nok Trygve Olsen. I et tårnsluttspill fikk han inn en artig manøver som førte til et for bakspillerne vunnet sluttspill med dronning mot tårn og noen bønder. Men akkurat i det Trygve skulle hale inn fangsten, røk snøret. Eller for å holde oss til sjakkspråk: han måtte gi dronning for tårnet. Og et tappert forsøk på holde remis med evige dronningsjakker etter at begge hadde fått en bonde i mål, mislyktes. Da det var slutt på sjakkene fikk motstanderen inn et tvunget dronningbytte og dermed var det bare å kapitulere mot en sprintende fribonde.

Follo 2 hadde kanskje ventet dårligere motstand etter å ha studert turneringstabellen før kampen, men vi måtte nok kjempe hardt for de poengene vi rasket sammen. Jeg er rimelig godt fornøyd med mitt eget parti – faktisk var det den eneste vinsten vi fikk i løpet av det dusinet partier som ble spilt. Etter at motstanderen måtte gå med på å få to sett med dobbeltbønder, øynet jeg et ørlite håp. Og da han fikk løst opp det ene paret, kostet det ham en bonde. Et dobbelt tårnbytte, og vips, så var vi inne i et sluttspill med løper og 6 bønder mot springer og 5 bønder. Men mine bønder på dronningfløyen var låst på en annen farge enn løperen, og jeg fryktet at dette kunne bli vanskelig å vinne. Hans bønder på samme fløy sto låst på løperens farge, men springeren hans dekket feltet som den bakerste bonden kunne ha blitt truet fra. Men i trekket før det dobbelte tårnbyttet valgte motstanderen å prøve på et motangrep på dronningfløyen, noe som i stedet føret til at springeren hans ble sående på et elendig felt og jeg bare kunne marsjere rett innpå a8 med min bonde. Det var et så sørgelig skue at han valgte å gi seg før den muligheten materialiserte seg.

Petter Lund trenger nok en Solskjær-innsprøytning: han fulgte opp den dårlige starten i klubbmesterskapet ved å legge igjen noen ratingpoeng i Lisleby også (Ca.15, ifølge Turneringsservice) Selv om han satt rett ved siden av meg, fikk jeg ikke med meg alt som skjedde, men det så ut til at han ble liggende en avgjørende bonde under i et løpersluttspill. Og det kan som kjent være nok. Som André beskriver sine sjakklige ungdomserfaringer i «Spillet i mitt liv»:
«Jeg hadde vunnet en bonde», sa han. «Da er det riktig å bytte ut». «En bonde?» Jeg stusset. «Kan en bonde bety så meget?» «Det er nok å vinne en bonde» Han stilte opp til et nytt parti. «Og forresten er bonden den viktigste brikken på brettet.» Selvfølgelig var dét noe tøv, men han var mann for å si et paradoks. Sjåføren fra Sarpsborg begynte virkelig å interessere meg.

I følge eget utsagn i analysene sto nok Jan Rune Moberg til vinst, men han klarte ikke å få full betaling der det gjelder: i selve partiet. Det største spenningsmomentet er vanligvis om klokka står på mindre enn 1:30 når partiet er slutt.

Svein-Erik Bakken møtte superveteranen Odd B Johansen, som spilte solid som bare en garvet fjernsjakkspiller kan det. Med medlemskap fra første halvdel av 1950-tallet i det som den gang het Norges Postsjakkforbund, og Norgesmesterskap for senior i denne grenen for 2011 og 2012, vet han hva bunnsolid sjakk er. Svein-Erik er vel ikke mindre solid, pensjonert bankmann som han er, og opphav til utrykket «sikkert som Bakken» (improvisert morsom(?)het; kom på det akkurat nå!). Dermed ble et ingen utbetaling for dem som hadde tippet at dette skulle ende i remis.

Tredjelagets partier var de jeg fikk sett minst av, men seriesjakkdebutant Øyvind W Selboe får godkjent for sin innsats. Litt rusten for langsjakk, kanskje, så en veldig lovende stilling ble plutselig vendt til et sluttspill hvor han måtte slite litt.

Alf Geir Thowsen klarte ikke å overliste sin unge motstander selv da de havnet i et litt ubalansert tårnsluttspill. Da begge greide å holde tunga rett i munnen, var det greit å tenne fredspipene etter nesten 4 timer.

Jon Samset så ut til å holde balansen greit, med forbehold om det kan ha skjedd ting i partiet som vi vil se etter hvert.

Rune J Petersen kunne registrere en klar forbedring fra sin forrige opptreden, da han ble rundspilt omtrent fra trekk 3 i desemberrunden. Denne gangen sikret han at matchen endte som en Magnus-Fabiano-fight: 100% remiser.

Før avslutningsrunden på hjemmebane om nøyaktig 4 uker er situasjonen denne:
Follo 1 har bare æren å spille for (dvs.: det er jo det viktigste av alt!). Med 3 lagpoeng kan de i teorien få en pallplass, men ikke bedre enn bronse. Det krever seier mot Kampen 2, som ligger nederst på tabellen, men er det eneste laget som har vunnet mot lederlaget Bærum 3! Så her kan alt skje. Hvis OSS hobby og Fredriksstad 3 spiller uavgjort, kan vi som best bli nr. 4.
Follo 2 spiller ren opprykksfinale mot Stjernen 4, som på sin side greier seg med uavgjort: da går de foran med et halvt individuelt poeng mer. Begge lagene står med 4 lagpoeng, mens Strømmen 2 med sine 5 lagpoeng har oddetalls-W.O. i siste runde og er ferdigspilt.
Follo 3 kan som best bli nr. 2 hvis de slår Groruddalen 3. Eiker har vunnet alle sine matcher og er garantert opprykk uansett hva som skjer i mars.

Follo 1 (1 poeng)       - Fredriksstad 3 (3 poeng)
Jon Kielland-Lund  1684 – Andreas F Kro          1428 ½-½
Bjørn Rønbeck      1543 – Hassen M Morad              0-1
Geir-Arne Aarsheim 1539 – Vetle Bjørge Strand    1305 ½-½
Trygve Olsen       1542 – Jonas Høiom            1244 0-1

Follo 2 (2 poeng)       – Fredriksstad 2 (2 poeng)
Per Lea            1729 - Rolf Livendahl         1753 1-0
Petter Lund        1642 – Per Ø Northug          1443 0-1
Jan Rune Moberg    1643 – Rajiv Thaper           1527 ½-½
Svein-Erik Bakken  1621 – Odd B Johansen         1568 ½-½

Follo 3 (2 poeng)       – Fredriksstad 4 (2 poeng)
Øyvind W Selboe    1493 – Ben Samuel Groth Skaar 1121 ½-½
Alf Geir Thowsen   1409 – Siako Nizar            1093 ½-½
Jon Samset         1404 – Anna Blauhut           1065 ½-½
Rune J Petersen    1211 – Håkon Røed                  ½-½

Svar på quiz’en: Anna Blauhut har i likhet med Magnus Lange en tysk far som heter Holger.

March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31