Støtt Follo sjakkforening med Grasrotandelen !  

40 % rabatt

for nye medlemmer første året !!
Blir man medlem om høsten, betaler man
kun 30 % kontingent resten av året !!

Søk på dette nettstedet

Seniorsenteret i underetasjen i Ås Kulturhus (tidligere kalt Ås Rådhus). Torsdager 19:00
Påmelding via Turneringsservice:

KM Lynsjakk 

Østlandsserieavslutning

Østlandsseriens avslutningshelg ble ingen resultatmessig suksess for hjemmelagene: 3 av lagene tapte, ett greide uavgjort etter at Odd Andersen reddet et vanskelig sluttspill til remis i dagens siste parti. Follo 1 hadde en teoretisk sjanse til å rykke opp i 1. divisjon, hvilket ville ha vært en kjempesensasjon. Laget var i utgangspunktet ikke engang kvalifisert til å spille i 2. divisjon, men fikk rett før seriestart en forespørsel om å overta en ledig plass. Et tilsvarende tilbud fikk som kjent også Follo 3, da det ble en ledig plass i 3. divisjon. Om de klarte å beholde den plassen vites ikke i skrivende stund, dette avhenger av om Eidsvoll tok poeng mot lederlaget Lillestrøm i dag.

Vålerenga tok nok alvorlig på dagens opprykkskamp: på førstebord stilte de med Magne Sagafos, definitivt første gang vi har møtt en IM i 2. divisjon! Jørgen Hoel fikk seg nok en leksjon han forhåpentligvis vil huske lenge. Simon Barane snudde på utrolig vis en tapt stilling til vinst i tidsnøden i går, men den slags er ikke så lett å få til mot folk av Arne Danielsens kaliber (de fleste har sett ham på sjakksendinger på TV, eller til og med est noen av bøkene hans. Spesielt anbefales hans oppvekstroman fra Tøyen, Åttenderaden, utgitt på Cappelen i 2002). Men den godeste Simon var ikke langt unna å knipe et halvpoeng: i en tapt stilling ble Simon plutselig invitert inn i partiet igjen og fant det første trekket i remiskombinasjonen, men ikke det andre. Bittert, men kanskje et resultat av Caïssas måte å ta seg betalt for tidligere utdelte gaver – som i gårsdagens parti mot Lørenskog. Dermed bar det lukt inn i en matt. En annen Danielsen stilte til start på 3. bord – Magnus denne gang. Stefans originale åpningstrategi slo ikke helt til i dag: hans 1. …Sc6 førte veldig raskt over i en standard skotsk. Men motstanderen greide ikke å få noe særlig ut av stillingen, og i midtspillet vippet det litt fram og tilbake med vekselvis hvit og svart fordel. Men da de gikk inn i et sluttspill med tårn og springer og 4 mot 5 bønder, måtte Stefan ofre springeren for hvits farlige fribonde og sette sin lit til at han kunne holde et sluttspill med tårn mot mot tårn og springer. Men siden han ikke kunne unngå at det ble tårn mot tårn, springer og bonde, ble oppgaven for stor. Andreas Støle på sistebord med 100% score på de siste 8 Østlandsseriepartiene holdt lenge stand mot Roaul Abrahamsen, men i et dobbelt tårnsluttspill med bare en bonde på hver side trådde han feil i en sannsynlig remisstilling og flakset rett inn i et mattnett. Kjedelig med et lite feiltrinn etter ca 5 timers hard kjemping, men sånn er det å spille nivået over Klubbmesterskapnivået vårt. Dermed ble det tap 0-4, men allikevel en sterk sølvmedaljeplass i en divisjon vi som nevnt ikke en gang var kvalifisert for.

Follo 2 kjemper om å unngå nedrykk, og selv om ikke Turneringsservice i skrivende stund er oppdatert for denne avdelingen, kan vi på hjemmesidene til Moss og Fredriksstad lese at Moss 2 vant og endte på 4 lagpoeng, mens Fredriksstad 2 tapte og blir stående med 2 lagpoeng. Follo 2 blir dermed nr 5 med sine 3. Kampen mot Kampen 1 (!) endte nemlig med tap 1,5-2,5. Det startet godt, da Jan Rune Moberg som vanlig spilte raskt, og Asle Jørgensen klarte ikke helt å følge med i svingene. Dermed en tidlig Follo-ledelse, som dessverre ikke ble fulgt opp. Petter Lund rotet seg bort mot tidligere Ås- og Follomedlem Kristoffer Gressli og var i realiteten sjanseløs. Holger Lange kjempet derimot godt mot Timo Nurmi til tross for en ratingforskjell på ca 250 i Holgers disfavør. Faktisk var det Holger som sto klart best med to merbønder da motstanderen fikk inn en kombinasjon som gjenvant den materielle balansen. Dermed munnet det hele ut i remis. Torstein Furnes hadde lenge det som så ut som en lovende stilling mot juniornorgesmesteren fra 1964, Henrik Kortner. (Ikke blant de mest aktive spillerne de siste 20 årene, for å si det mildt: et søk i Rune Djurhuus database (1996-2017) gir null & nix, akurat like lite gir et søk i FIDEs base. Skal man finne ham, må det søkes i papirutgavene av Norges Sjakkblad fra før 1996. Hvis noen har tid & lyst, kan de jo gå inn på www.sjakk.no og finne ut hvor man kan lese samtlige utgaver av NSb på nettet). Etter å ha opparbeidet en materiell overvekt på to bønder, fikk «junior» en gratissjanse og grep den begjærlig. Plutselig befant kassereren seg i en stilling med løper under, og til tross for et helhjertet forsøk, holdt det ikke i lengden. (I parentes kan nevnes at Kortner er mest (u)kjent for å ha introdusert Konrad-systemet i norsk sjakk. En idé han fikk etter 3 spillekvelder på rad uten motstander i den lokale Finnmarksklubb på 1980-tallet)

Follo 3 har hatt en litt skrantende sesong, med bunnpunktet 0-4-slakten mot Eidsvoll i første runde. En form for revansje kom riktig nok da laget i runde 3 slo det som da var topplaget O.S.S. hobby, men dette er da også den eneste seieren i årets sesong. Dagens match mot Hamar kan de allikevel være godt fornøyd med. Jon Kielland-Lund vant en kvalitet mot Geir Brobakken etter at sistnevnte hadde «glemt» trusselen han hadde sett tidligere i partiet. Når Jon i tillegg framtvang et dronningbytte, var det ikke så mye mer å spille om. Svein-Erik Bakken ble etter utsagn fullstendig overspilt av Jan Ivar Ulekleiv på bord 3, noe ikke minst ratingforskjellen på 300 bidro til. Av og til er det bare å innse at motstanderen er bedre. På bord 4 møtte Martin Bø også en på papiret sterkere spiller: Markus Slettmoen var ratet ca 200 høyere. Men Martin lot seg som vanlig ikke affisere av den slags og spilte seg til en vunnet stilling etter noen kompliserte avbytter. Men som lyn fra klar himmel kom et bitte lite feilsteg, og dermed kunne motstanderen håve inn et avgjørende halvpoeng ved evig sjakk og dermed sikre ett lagpoeng.

Follo 4 har vært dominert av yngre spillere, med gjesteopptredener av de mer garvede. Anders Midtgard har spilt alle rundene (resultat: +1=2-2), og Magnus Øyvind Lange har spilt 4 (+2=0-2). Denne gang fikk Anders på 3.bord æren av å vinne dagens første parti: Tomislav Marosevic fra Stjernen 2 overså en liten finesse og ble plutselig liggende offiser under, og derfra førte Anders partiet til matt med kirurgisk presisjon. På toppbordet kom Vegard Garmark litt på bakhjulet i åpningen (kanskje du må smøre hjulene på rullestolen, Vegard?), selv om ikke motstanderen klarte å utnytte det i første omgang. Men da han fikk sjansen en gang til, mistet Vegard en kvalitet og dermed var partiet ikke til å redde. Gubben i laget – Bjørn Rønbeck – prøvde seg på et friskt løperoffer på f7 mot Oddbjørn Sjøgren. Friskhet bør premieres, men man skal ikke ofre for enhver pris. Denne gangen var det neppe korrekt: 2 bønder og en ødelagt kongestilling kan være bra kompensasjon i noen stillinger, i andre ikke. Og dette var tydelig en av de andre – dessverre for lagets bamse. Og da det seinere kom enda et offer – denne gang uten noen synlig kompensasjon, var i grunnen løpet kjørt. Magnus Øyvind Lange har det med å spille lange partier, i motsetning til mange av sine jevnaldrende som sjelden kommer opp i en time på hele partiet. Mot Jonas Bernstein så det lenge lovende ut, men i et sluttspill med springere og ulikefargede løpere, samt 4 bønder plassert rett over for hverandre overså Magnus plutselig en springergaffel som ble avgjørende. Da han etterpå ble nødt til å ofre sin gjenværende springer på en fribonde, prøvde han å få en stilling hvor han kunne få testet om motstanderen kunne matte med springer og løper. Men han lyktes ikke i få byttet av bøndene, og dermed var det game over for den yngste av de to tilstedeværende som deler fornavn med verdensmesteren.

Dermed er seriesesongen over for denne gang, og selv om vi ikke har innkassert de helt store suksesser så vil vi hevde at dette er et godt tilbud til medlemmene. At ikke alle prioriterer det like høyt, får vi bare leve med: for noen er det kanskje andre ting som prioriteres på søndagene. Vi får stadig kommentarer om at vi har så mange lag med, og det håper vi at vi kan fortsette med. Kanskje kan vi til og med få et Follo 5 i neste sesong?

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5