Støtt Follo sjakkforening med Grasrotandelen !  

40 % rabatt

for nye medlemmer første året !!
Blir man medlem om høsten, betaler man
kun 30 % kontingent resten av året !!

Søk på dette nettstedet

Seniorsenteret i underetasjen i Ås Kulturhus (tidligere kalt Ås Rådhus). Torsdager 19:00
Påmelding via Turneringsservice:

KM Lynsjakk 

2 - 3 - 14

Nei da, overskriften er ikke en avsløring av kommende onsdags vinnertall i Vikinglotto. Det er plasseringene til Follos deltakere i Altibox Norway Chess NGP som ble spilt i Stavanger 9. – 11. juni, i det samme hotellet som den «ordentlige» Altibox Norway Chess og også årets Landsturnering. Fredag startet med 3 runder hurtigsjakk (15 min + 10 sek), med mulighet til å stå over en eller flere av rundene mot å få ½ poeng. (For et kortfattet referat av hurtigsjakkdelen: se innlegg datert 9.juni.)

I langsjakken første runde på lørdag (90 min + 30 sek) møtte Martin som svart min hurtigsjakkmotstander fra kvelden før og vant relativt lett etter at hvit sjakket seg ut av en binding, og dermed ble det offisersgevinst i stedet. Og da hvit noen trekk seinere satte et tårn rett i slag, var det ikke så veldig mye å spille om. Jan Rune vant mot bysbarnet Lars Ziegler, etter et parti med trusler og mottrusler. Etter noen komplikasjoner som Jan Rune kom best ut av ble han liggende kvalitet over, og da han fikk jaget motstanderens konge inn i en stilling som ville føre til dronningvinst, var helpoenget i boks. I mitt eget parti ble jeg møtt av åpningen 1. d4 d5 2. f4 – en smule originalt. Men jeg klarte aldri å utnytte at e-bonden ble etterhengende, og først bukket jeg en bonde i en slagveksling og noe seinere en bonde til. Og da jeg gikk rett inn i en springergaffel, var det bare å ta en lang pause før neste parti.

I neste runde var jeg innstilt på å rette opp inntrykket fra morgenen, men uten hell. Min unge motstander Sindre Fossum, som i siste runde hadde sjansen til å vinne hele turneringa, fikk et overtak som han bare økte og økte, til jeg ikke hadde fornuftige trekk. Helt opplagt en underratet fjortenåring! Jan Rune viste ingen nåde mot en annen fjortenåring, og bare plukket med seg bønder og offiserer som var de sukkertøy hos et småbarn. Partiet fortsatte nesten til matt. Martin greide bare remis mot en mikroputt(?) fra Stavanger, men partiet er ennå ikke lagt ut.

Jeg så litt lysere på situasjonen på søndag, da jeg var satt opp mot Jan Runes slaktoffer fra dagen før. Motstanderen satte i gang i hurtigsjakktempo, og hadde han ikke gått for å hente seg litt drikke, hadde vel klokka hans blitt stående på 1:30 da vi var ferdige. Men han spilte fantasifullt, kanskje litt for fantasifullt. Et løperoffer på h6 så farlig ut, men Stockfish fant et forsvar som ga vinststilling for meg. Men det var Stockfish, jeg «fant» bare en fortsettelse som bar rett ut i elendigheten. Dermed 3 strake langsjakktap, og jeg kunne bare sitere Magnus Carlsen, som beskrev sin egen situasjon som «bare ræva». Med sine 3 strake seire hadde Jan Rune klatret helt opp på førstebord, men møtte sin banemann i Stavangers egen Anders Ljones. Anders hadde en bra dag på jobben denne helga: 7 strake seire og klar førsteplass. Martin spilte sin vanlige drage og fikk til et friskt angrep som han kronet med et dronningoffer. Med min sjakkform hadde jeg neppe sett det om jeg hadde vært i Martins sko (litt for trange hadde nok også vært…)

Før siste runde sto Martin med 4½ poeng og delt 3.-4.plass, sammen med motstanderen. Da ville det bli minst 3. plass med seier, 2. plass hvis Anders Ljones vant på 1. bord, hvilket vi allerede har røpet at han gjorde. Vi venter spent på at Martin kommer med sine analyser av partiet! Heller ikke Jan Runes parti har vi tilgjengelig ennå, men han vant i hvert fall og endte på 5 poeng sammen med 3 andre. Siden det var 3 pengepremier, var det kvalitetsberegningene for de 4 som ble avgjørende, og her var det Jan Rune som kom best ut! Mesteparten av de tusen blanke kronene (nei, det var nok bare 5 krøllete tohundrelapper) sløste han bort på en ekstra overnatting på hotellet (685) + parkering (100). Resten har vi en mistanke om gikk til sponsing av den lokale bryggeribransjen (hvis den fremdeles eksisterer), men det er som sagt bare en gjetning. Etter de foregående rundene var jeg bare innstilt på å få det hele overstått og ville trolig vært fornøyd med remis mot en 1223-mann. Men jeg kom inn i relativt kjente baner, faktisk kom vi inn i en liknende drage som Martin hadde fått opp i runden før. Avbyttet Lh6xg7 forekom også i mitt parti, og jeg fikk mulighet til en liten (vel, faktisk ganske stor) kombinasjon innledet med Sd5 som slår en gardert bonde på e6. Beklageligvis var ikke trekkrekkefølgen den optimale, men svart var samarbeidsvillig og gikk inni det optimale ved hjelp av en trekkomkastning. Dermed berget jeg i hvert fall stumpen(e)…

Våre to eksmedlemmer Rune Taranger og Olav Einervoll er sikkert ikke helt misfornøyd med sine 4 poeng, Rune i gruppe B og Olav i gruppe C. Det er alltid hyggelig å treffe gamle kjente på sjakkturneringer!

De påmeldte til Landsturneringa i sommer kan glede seg: hotellet vartet opp med gode spilleforhold og fine rom. Og holder de samme prisnivå som under denne helga (685kr/enkeltrom), burde det være overkommelig for flere enn de Follofantene som er påmeldt i dag.

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5